Харвардын эрүүл мэндмийн сургуулийн тэнхимээс нэгэн иргэн захидал ирүүлжээ. Тус захидалд “Би зүгээр л жингээ хасаж чадахгүй. Найз маань миний асуудал миний гэдсэнд амьдардаг бактериудын нөлөөгөөр байж болох юм. Энэ нь надад галзуурсан мэт санагдаж байна, гэхдээ үнэн үү, би үүнийг хийх боломжтой юу?
A. Арван жилийн өмнө би ч гэсэн найз чинь галзуурсан гэж бодож байсан байх. Өнөөдөр би түүнийг зөв болж чадна гэж бодож байна. Яагаад гэвэл. Бидний гэдэсний дотор бактери амьдардаг зуун жилийн туршид бид мэднэ, гэхдээ бидний эрүүл мэндэд нөлөөгүй бага гэж үзсэн. Өнгөрсөн арван жилийн хугацаанд гайхалтай амжилтууд нь эрдэмтэд бидний гэдсэн дэх нянгуудыг тоолж, шинжлэх боломжийг олгожээ. Үр дүн гайхалтай байна. Манай гэдэсний нян нь хүний гентэй харьцуулахад 250- 800 дахин их гентэй байдаг. Үүнээс ч илүү гайхалтай зүйл нь эдгээр бактерийн ген нь хүний биеийн цусны урсгалыг үүсгэдэг бодисыг бидний биеийн химийн нөлөөлөлд хүргэдэг. Энэ нь бидний гэдэсний бактери бидний эрүүл мэндэд нөлөөлөх боломжтой гэсэн үг юм.
-Тэд бидний жинд хэрхэн нөлөөлж чадах вэ?
- Бид хоол хүнс идэх үед бидний гэдэс хэсэгхэн хэсэг рүү задладаг. Хамгийн цөөн ширхэг нь бидний цус шингээж авдаг. Үлдсэн хэсгийг хаягдал материал гэж хаядаг. Өөрөөр хэлбэл, бидний идэж буй хоол хүнс дэх бүх илчлэгүүд бидний биед хүрч, жингээ нэмэгдүүлдэггүй. Гэдэсний бактери нь хоолыг задлахад тусалдаг. Зарим бактери нь хүнсээ задалдаг хамгийн жижиг хэсгүүдэд хооллох, илчлэгийг нэмэгдүүлэх, жингээ нэмэгдүүлэх хандлагатай байдаг. Онолын хувьд хэрэв бидний хавдар ийм төрлийн нянтай бол илүү жингээ хасах нь илүү хэцүү байх болно.
-Гэхдээ энэ үнэхээр үнэн гэдгийг нотолгоо бий юу?
-Амьтдад хэд хэдэн судалгаагаар, зарим нь хүмүүст хэлдэг. Жишээ нь, эрдэмтэд хулганад хоёр төрлийн хулганаас нянг шилжүүлэн тарьдаг бөгөөд энэ нь тарган болж хувирдаг бөгөөд нэг нь хэвийн бус хэвээр үлддэг байна. Байгалийн таргалалттай хулганаас шилжсэн Ганга бактери нь үр хөврөлгүй хулганад өөх тос үүсгэдэг бол харин байгалийн гэдсэнд хулганаас шилжүүлэн суулган бактерууд нь туранхай байлгадаг.
Дараа нь эрдэмтэд хүнтэй адил ихэр гэдэснээс бактерийг авч, нэг нь тарган, нэг нь туранхай байсан ба эдгээр бактери нь туранхай, үргүй хулганыг хулгайлсан байна. Тамирчин таргалсан ихэрээс хулганууд өөх тос үүсгэж, харин туранхай ихэрээс үүссэн бактери нь үгүй байв.Бид таргалалтанд гэдэсний бактерийн үүрэг ролийг ойлгож эхэлсэн бөгөөд шинжлэх ухаан нь жингээ хасахад хялбар болгодог эмчилгээг хүргээгүй байна. Гэсэн хэдий ч, тэр өдөр ирэх болно гэдэгт би итгэдэг.
Харвардын Эрүүл мэндийн захидал хариуцсан редактор Антон Л.Комарофф, M.
Харвардын Эрүүл Мэндийн Мэдээний Тайлан: Эрүүл хооллолтын шинжлэх ухааны үндэс суурь дээр тулгуурлан эрүүл хооллолт: Шинэ хоол тэжээлийн удирдамж нь хамгийн зөв эрүүл мэндэд хэрхэн идэх тухай өгүүлдэг.
С.Ичинхорлоо
www.unen.mn