Сахарыг хэтрүүлэн хэрэглэх нь хортой


1.    
Сахар чихэр гэж юу вэ?
n  Сахар хүний амьдралд хэрэгцээтэй 6 гол бодисын нэг болох нүүрс усны 1 хэлбэр буюу энгийн нүүрс ус
n  Чихэр, чихэрлэг бүтээгдэхүүнд ордог сахар нь энгийн нүүрс буюу цэвэрлэгдсэн элсэн чихэр
n  Сахарыг чихрийн манжингаас цэвэрлэж цагаан элсэн чихэр гаргаж авахаас гадна чихрийн нишингээс цэвэрлээгүйг бор сахар гаргаж авдаг
n  Энэ цагаан,  бор сахар 2-ын адил тал нь сахарын агууламж, илчлэг чанар нь адил, харин бор сахар амин дэм эрдэс агуулдагаараа дээр ч тийм ч их биш. Бас хиймэл бор сахар байдаг энэ нь цагаан элсэн чихэрээс ялгаагүй  илчлэг өгөхөөс цаашгүй
n  Сахарын зөвлөмж хэмжээ насанд хүрсэн эрэгтэй хүн 30 гр/өдөр, эмэгтэй хүн 25 гр/өдөр байдаг.
2.    Сахар биед ороод юу болдог вэ?
n  Сахар биед ороод гэдсэнд глюкоз болон задрана.
n  Глюкоз цусанд, элэгт, илүүдэл нь биед өөх болон хуримтлана
n  1 г сахар 4 ккал илч ялгаруулна. 10 г сахар идэхэд 40 ккал илч болно гэсэн үг
3.    Сахар бие ямар ашиг тустай вэ?
n  Сахар зөвхөн нормын хэмжээгээр хэрэглэх үед л хүний биед ашиг тустай
n  Илчлэг өгнө
n  Судсанд бүлэн үүсгэхгүй учраас судас бөглөрөхгүй
n  Тархинд тэжээл болно
4.    Сахарыг хэтрүүлэн хэргэлэхэд хортой учраас эрдэмтэд эмч нар юу гэж үздэг вэ?
n  “3 цагаан хор” түүний нэг нь цагаан элсэн чихэр
n   “Амттан бол таашаал нөгөө талдаа тарчлаантай үхэл”
n  “Тансаг хэрэглээний амьдрал гашуун төгсгөлтэй”
n  “Орчин үеийн донтуулагч”
n  “Сахар- донтуулагч хүнсний бүтээгдэхүүн”
n  “Амьдралыг аюулд хүргэх хүнс”
5.    Яагаад эрдэмтэд, эмч нар сахарыг ийнхүү нэрлэх болов?
n  Таргалуулна
n  Таргалснаас:  Чихрийн шижин, олон байрлалын хорт хавдар: умай, бөөр, бүдүүн, шулуун гэдэс, түрүү булчирхай, хөхний
n  Цусанд сахар ихэссэнээс: Чихрийн шижин, мөн л олон байрлалын хорт хавдар:  хөх, түрүү булчирхай, нойр булчирхай, бүдүүн, шулуун гэдэс, өндгөвчийн
n  Мөөгөнцрийн өвчин
n  Кальц, магни, натри, кали, хром дутна
n  Амьдралыг богиносгоно
n  Үе мөч өвдөх, тулайтах өвчин хүрэх
n  Нөхөн үржихүйн эрхтэнд муу нөлөөтэй. Эр бэлгийн эсийн чанар муудаж эрүүл бус үр тогтох, цаашилбал эрүүл бус хүүхэд төрөх
n   Тамхины адил хортой
n  Элэг өөхлөж үйл ажиллагааны алдагдалд орно
n  Харшил, гуурсан хоолойн багтраа, толгой таллаж өвдөх
n  Цөс чулуужих
n  Нүдний болор цайх
n  Яс сийрэгжих
6.    Монгол хүн амын дундах илүүдэл  жин таргалалтын байдал
7.    Хүүхдэд ямар хортой вэ?
n  Шүд цоорох, буйлны үрэвсэл
n  Оюун ухаан хомсдох, сурлага муудах, хэт сэрэмтгий, эпилепси болох,
n  Кальц дутах, үүнээс болж Д амин дэмийн дутал, яс сийрэгжихэд хүрэх
n  Хоолонд дургүй болж тэжээлийн бодисын дуталд хүрэх
n  Сахар чихэрт донтох
n  Өвчин, гадны тааламжгүй орчинд биеийн эсэргүүцэх дархлаа муутгах
n  Хэт хөдөлгөөтэй болох, анхаарал муудах эмгэгт хүрэх
n  Өсөлтийн гормон үүсэлт муудсанаас хүүхдийн өсөлт муудах
n  Хүнсний харшилд өртөх
8.    Сахар чихэр ихтэй ямар бүтээгдэхүүнүүд байдаг вэ?
n  Элдэв төрлийн цаастай чихэр 65-85% сахартай
n  Чихэрлэг гурилан бүтээгдэхүүнүүд  10-с дээш % сахартай
n  Жимсний чанамал 100 гаруй %, 2 халбага идэхэд хоногийн сахарын хэмжээ
n  Жимсний чихэрлэг шүүс  1 саванд 32-36 г сахартай
n  Хийжүүлсэн ундаа 1 банк-д 4-18 ширхэг ёотон
n  Шпагетти соус 125 г-д 8 г сахартай
n   Кетчуп 50% сахартай
n  Хатаасан жимс 5-6 ширхэг 32 орчим г сахартай
n  Бялуу жижиг хэрчим 25-30 г сахартай
n  Шоколад 1 хавтгай 42 н нь 12.5 г сахартай
n  Мөхөөлдөс 120 г нь 17.5 г сахартай
n  Хатуу чихэр 1 ширхэг 25-100 г сахартай
n  Бохь 1 ш 2.5 г сахартай
n  Жигнэмэг 1 хэрчим 25 г орчим сахартай
Ихэнх бүтээгдэхүүний шошго дээр сахартай л гэж бичихээс хэмжээг нь бичдэггүй.
9.    Чихэр, чихэртэй бүтээгдэхүүний хэрэглээг яаж багасгах вэ?
n  Аажмаар багасгах
n  Цэвэр байгалийн бүтээгдэхүүн хэрэглэдэг болтлоо багасга
n  Өдөрт хэрэглэх сахараа хэмжиж  аваад түүнээ хэрэглэ
n  Дүрэм мөрд 7 хоногийн, эсвэл сарын 1 өдрийг сонгон хэрэглэх, хоолны дараа амттан идэхгүй, амттан байнга хэрглэдэг бол оронд нь жимс иднэ, зайрмагийг сарын тэдний өдөр иднэ зайрмаг болон чихэрлэг амттан хэзээ ч худалдан авахгүй гэх мэт
n  Чихэртэй цай кофе уухын оронд нимбэгтэй эсвэл бусад цай уу
n  Хоол амтлагчаас татгалз
n  Хүнсний шошгоноос сахар агуулсан эсэхийг заавал уншиж сур.
n  Амтлаг зүйл идмээр бол хоолтой хамт хэрэглэ
n  Алим, жимсний нухашнаас татгалз
n  Тамирчдад зориулсан хүнс ундаанаас татгалз
n  Ксилитолыг сахарыг орлуулан хэрэглэ
n  Шоколадыг маш багаар хэрэглэ. Цагаан шоколад какаогүй цул чихэр тул бүү хэрэглэ, Хар шоколад какао ихтэй сахар бага тул бусад шоколадыг бодвол хор багатай
n  Өдрийн 3-4 хоолноос бүү татгалз. Хоолоо алгасвал  сахар их идэх хүсэлтэй болдог
n  Согтууруулах ундаанд шар айраг, вино, оргилуун дарс сахар ихтэйг анхаар
n   Хүслээ дарахын тулд ус уу, явган яв
n  Гурилан бүтээгдэхүүн сахараас гадна тос ихтэй илчлэг ихтэй бүтээгдэхүүнд орно
10.  Сахар чихэр илчлэг ихтэй бүтээгдэхүүн
n  Ихэнх чихэр 25-140 г хэмжээтэй, 25-100 г сахар агуулсан байдаг
n  5 ширхэг хамгийн бага хэмжээтэй чихэр идэхэд 125 г чихэр, түүний 100 г сахар.  1 г сахар  4 ккал илчлэгтэй болохоор 5 ширхэг 125 г чихэр буюу 100 г  сахар 400 ккал илчлэг өгнө. Сургуулийн өмнөх насны хүүхдэд хоногт 1600 ккал илчлэг шаардлагатай. Тэгвэл 5 ш чихэр хоногийн хоолны илчлэгийн 4-ний 1-ийг хангана. Хоолоо хасахгүй учраас энэ хамжээний илчлэг илүүднэ гэсэн үг. Энэ илүүдэл илчлэг биед өөх болон хуримтлана.
11.  Хүүхдүүдийг чихэрт донтохоос сэргийлэх ямар арга байна вэ?
n  1 нас хүрээгүй хүүхдийн нэмэгдэл хоолонд чихэр, давс хийхгүй
n  Хүүхдэд 5 нас хүртэл цаастай чихэр өгөхгүй, чихэрлэг бүтээгдэхүүний хэрэглээг хязгаарлах
n  Бага насны хүүхдэд хоногт 5 г сахарын нармтой
n  Сургуулийн насны хүүхдэд 6-8 г
n  Хүүхдэд бүх баяраар чихэр өгдөг дадлаа зогсоох. Эх орны үйлдвэрийн оньсон  болон бусад тоглоом, ном, хичээлийн хэрэгсэл, зургийн хэрэгсэл, хөгжмийн зэмсэг зэрэг зүйл бэлэглэх
n  Эрүүл мэндийн хичээлээр  бүх насны хүүхдэд чихрийн хорын талаар хичээл зааж сурталчилгаа хийж байх
n  Чихэр их хэрэглэснээс үүсэх өвчин эмгэгийг эрт илрүүлж байх
n  Эцэг эхчүүд хүүхдээ чихэрт донтсон эсэхийг мэдэж байх
n  Хүүхдээ өвчлөхөд сиропон эм бүү хэрэглэ. Эмч нар ч бага насны хүүхдэд зориулагдсан сиропон эмийг хүүхдэд бүү өг. Өөр маш олон эм байгаа.
12.  Цэцэрлэг, сургуулийн хүүхдийн хоол үйлчилгээнд хориглох бүтээгдэхүүн
n  Чихэр мөхөөлдөс, шоколад зэрэг энгийн нүүрс ус ихтэй хүнсний бүтээгдэхүүн
n  Нийлэг болон химийэн аргаар гарган авсан кремтэй бүтээгдэхүүн
n  Байгалийн бус өтгөрүүлсэн сироп ашиглаж үйлдвэрлэсэн бүх төрлийн жүүс
n  Бүх төрлийн хийжүүлсэн ундаа
n  Төрөл бүрийн нийлэг, химийн аргаар гаргаж авсан хоол амтлагч: вигор, дашида кетчуп гм
n  Хайлуулсан элсэн чихэрт дүрж амталсан гурилан бүтээгдэхүүн
13.  Цаашид юун дээр анхаарах шаардлагатай вэ?
n  Эрүүл биш хүнс гэж албан ёсоор нэрлэх
n  Тамхины хорын зиндаанд хүрсэнийг баталгаажуулах
n  Сурталчилгааг хориглох шийдвэр шийдвэр хэрэгтэй байгааг анхаарах
n  Сахар орсон бүтээгдэхүүний шошго дээр сахарын хэмжээг бичих
n  Үндэсний статистикийн газраас Сахарын 1 хүнд жилд оногдсон хэмжээг жилийн эцэс бүрт мэдээлдэг болох
n  Сахар орсон бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлийг багасгах
n  Чихрийн импортыг хязгаарлах
n  Цагаан идээгээ чихэргүй үйлдвэрлэх
n  Чихэр хэтрүүлэн хэрэглэснээс  болон амьдралын буруу хэвшлээс болдог ХБӨ удамшдаг тул Чихрийн шижинтэй, ЗСӨ-тэй, даралт ихэсдэг, хорт хавдраар өвдсөн хүмүүс хүүхдүүдээ эдгээр өвчнөөс сэргийлэхэд онцгой анхаарах ялангуяа чихрийн хэрэглээн дээр анхаарах шаардлагатай
 
Нийгмийн эрүүл мэндийн үндэсний төв
скачать dle 12.0

  • Шинэ мэдээ
  • Их уншсан